2,5 kg dużych ogórków (tych do gotowania)
500 ml białego octu winnego
500 ml wody
1 kg cukru kandyzowanego
1 chrzan (nietarty)
4 goździki
1 łyżka stołowa gorczycy
11 ziaren pieprzu
Ogórki obrać, przepołowić wzdłuż, wyskrobać pestki i pokroić na kawałki (tak 1cm grube, ja bym robił trochę grubsze). Ocet z wodą zagotować, zalać tym ogórki i odstawić na dobrą noc (14 godzin).
loop: Zlać zalewę, zagotować z cukrem, kawałkiem chrzanu, goździkami i pieprzem, dodać ogórki, krótko jeszcze raz zagotować. Wyłowić ogórki i włożyć do słoików. Zalewę trochę zatężyć (znaczy gotować, aż się mniej zrobi), zalać tym ogórki (na gorąco). Po 3 dniach GOTO loop ELSE exit.
exit: zamknąć szczelnie pokrywkę. (Ja bym to jeszcze raz zagotował, jak kompot). Przechowywać w chłodzie. Jeść.
Nadesłał: AW <>a gdzie musztarda Nadesłał(a): 2007-07-30 19:07:39
a gdzie jest w przepisie musztarda/ Nadesłał(a): 2011-08-28 13:08:57