<- danie po greckuLista potraw z grupy: Dodatki do dańFARSZ DO PIEROGOW MAZURSKICH ->

PDF Drukuj

Dynia puree

Dodano: 2007-06-03 16:44:09
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1564 razy.


1,5 kg dyni i nic więcej

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dynię przekroić. Ułożyć połówki na blaszce. Piec, aż będzie miękka (50-60 min). Wyjąć z pieca, ostudzić. Łyżką zeskrobać pestki, miąższ oddzielić od skóry. Zmiksować, najlepiej w malakserze, na pure (1 minuta). Podawać z białym mięsem zamiast ziemniaków.

Można pociąć dynię na małe kawałki, udusić i używać do sosów lub lekko rozgotować, zmiksować na pure i dodawać przy pieczeniu ciast i chleba.
Dynia dobrze smakuje z innymi warzywami, dzikim ryżem i wędzonym boczkiem.

Nadesłał: Marta Gessler(?) <>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności