<- Dynia nadziewana kremem kokosowymLista potraw z grupy: DeserDynia po hindusku ->

PDF Drukuj

Dynia pieczona

Dodano: 2007-06-03 17:50:25
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2137 razy.


3 łyżki cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki masła pociętego na wiórki plus do posmarowania blaszki
4 trójkąty dyni ze skórą
6 łyżek gęstej śmietany
bita śmietana do dekoracji

Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W misce wymieszać cukier z cynamonem.

Trójkąty z dyni ułożyć na posmarowanej masłem blaszce. Polać dynię śmietaną, posypać wiórkami masła, cukrem z cynamonem. Wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor około godziny. Podawać z bitą śmietaną.

Uwaga 1.
Przygotowując dynię, najlepiej jest ją piec, ponieważ wysoka temperatura koncentruje cukier w warzywach i sprawia, że potrawa jest naturalnie słodka.

Uwaga 2.
Można pociąć dynię na małe kawałki, udusić i używać do sosów lub lekko rozgotować, zmiksować na pure i dodawać przy pieczeniu ciast i chleba.

Uwaga 3.
Dynia dobrze smakuje z innymi warzywami, dzikim ryżem i wędzonym boczkiem.

Nadesłał: Marta Gessler(?) <>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności