Dwa funty suchej przesianej mąki zmieszać z półkwartą letniego mleka. Wlać do niej 5 łutów rozczynionych drożdży, pół funta sklarowanego masła, pół funta cukru i 12 żółtek. To wszystko ubijać tak długo, aż odstanie zupełnie od łyżki. Odstawić następnie w ciepłe miejsce.
Jak podrośnie trochę lecz nie zanadto, wówczas wyłożyć ciasto na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować je, kłaść kupki konfitur i wyrzynać blaszaną foremką lub szklanką małe pierogi. Te ułożyć na sito i postawić znów w ciepłym miejscu. Po godzinie wrzucić na gorący smalec stroną wyrośniętą, a po usmażeniu kłaść na półmisek i obsypać cukrem. Chcąc by się smalec nie palił, trzeba od czasu do czasu wrzucić weń plasterek kartofla surowego. Najlepiej się smaży w dużym rondlu i w sporej ilości smalcu.
Nadesłał: Poradnik dla polskich gospodyń Najnowsza kuchnia warszawska <>jaki funt ile to jest mówmy po polsku Nadesłał(a): Lusi <lucjola@onet.eu> 2008-01-30 11:01:06
Funt jest jak najbardziej po polsku, nawet staro polsku.
1 łut = 13 2/3 g
1 funt = 32 łuty = 437g Nadesłał(a): Mariusz Marczak (admin) 2008-01-30 15:01:12