<- BacardiLista potraw z grupy: Składniki - info o...Bulgur ->

PDF Drukuj

Bazylia - basilico

Dodano: 2008-05-11 15:05:58
Język: Polski
Odwiedzono: 1700 razy.




Bazylia moim zdaniem jest jednym z najpiekniejszych dodatkow do potraw .Spozywany o w stanie surowym i jako dodatek do sosu pomodorowego,w krajach orientu do tej pory sie uzywa jako srodka do oczyszczania jamy ustnej -ma piekny ozewzwiajacy zapach i usuwa pragnienie.Najbardziej popularny we Wloszech przepisna makaron na zimno z pomidorami mozzarella i bazilia dodajmy jeszcze garsc oliwek i odrobina oleju i soli do smaku i mamy najsmaczniejsze danie na lato! Pamietajmy ze ,bazylia byla znana w antycznym rzymie i i od zawsze jest dostepna na stolach ma wlasciwosci uspokajajace,dobrze dziala na serce ,na trawienie i wiele innych dolegliwosci .Pamietajmy poznajmy bazylie zagwarantuje nigdy jej sie nie pozbedziecie z domu od sniadania jako dodatek do swietnej salatki ze swierzych pomidorow ,ogorkow do kolacji.Smacznego!

Nadesłał: Sora Dora kucharka rzymska Italia <dory61@alice.it>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności