<- Piernik pospolityLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPiernik staropolski ->

PDF Drukuj

PIERNIK PRZEKŁADANY

Dodano: 2008-12-02 14:12:17
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1823 razy.


Ciasto:
100 g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100 g (5 łyżek) płynnego miodu
1 łyżka zimnej wody
1/2 szklanki (6 łyżek) kwaśnej śmietany
1 1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżka kakao
1 Przyprawa korzenna Dr. Oetkera

Nadzienie:
2 łyżki marmolady lub dżemu
1 Polewa gotowa biała Dr. Oetkera
30 g (1 łyżka) masła
kilka kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera

Dekoracja:
1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera

Margarynę utrzeć z cukrem dodając 2 żółtka, miód, wodę, śmietanę. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać stopniowo do utartego tłuszczu, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy o długości 25 cm. Piec około 70 minut.

Piekarnik gazowy: temp. 175oC (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 175oC (powinien być podgrzany)

Po upieczeniu piernik zostawić w formie na 10 minut. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Polewę o smaku białej czekolady podgrzać w gorącej wodzie. Płynną polewę wlewać do utartego masła, dodać aromat, wymieszać. Dolny blat ciasta posmarować marmoladą, przykryć warstwą ciasta, następnie rozsmarować masę z białej czekolady, nałożyć ostatni blat ciasta. Wierzch ciasta polać polewą deserową.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności