<- Mazurki z masą pomarańczowąLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMleko zapiekane ->

PDF Drukuj

MIODOWNIK

Dodano: 2008-12-16 16:57:49
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2134 razy.


Składniki ciasta:
500g mÄ…ki pszennej Castello
200g masła Pilos
2 jaja
200g cukru pudru
2 łyżki miodu Marlene
1 łyżka sody oczyszczonej Castello
Składniki masy:
250g orzechów włoskich
100g cukru
100g masła Pilos
2 łyżki miodu Marlene
Składniki kremu:
1 opak. budyniu śmietankowego Castello
150g cukru pudru
300g masła Pilos
Do przełożenia warstw:
konfitura z czarnej porzeczki Melangerie.

Przygotowanie:
Na stolnicy posiekaj skÅ‚adniki ciasta, zagnieć je, podziel na 3 części i włóż na 30 minut do lodówki. JednÄ… część rozwaÅ‚kuj na blasze, upiecz w piekarniku w temperaturze 180°C. Zdejmij z blachy. Upiecz drugi placek - także zdejmij. NastÄ™pnie rozwaÅ‚kuj na blasze trzeciÄ… porcjÄ™ ciasta. W rondlu rozpuść masÅ‚o Pilos, dodaj miód Marlene, cukier puder i posiekane orzechy wÅ‚oskie. Przez chwilÄ™ smaż skÅ‚adniki masy, po czym rozsmaruj na surowym placku i upiecz. Teraz przyrzÄ…dź krem. BudyÅ„ Å›mietankowy Castello przygotuj wedÅ‚ug przepisu podanego na etykiecie, dodaj cukier puder, a nastÄ™pnie wystudź. Zimny budyÅ„ utrzyj z masÅ‚em Pilos. Dwa placki (te wczeÅ›niej upieczone) posmaruj konfiturÄ… i kremem, ułóż jeden na drugim i przykryj plackiem z masÄ… orzechowÄ…. Tak przygotowane ciasto przykryj foliÄ… i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności