Dodano: 2009-01-02 11:16:47 Język: Polski Odwiedzono: 1711 razy.
Ciasto:
30 dag mÄ…ki pszennej
10 łyżek cukru
8 łyżek masła
2 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
sól.
Masa serowa:
75 dag tłustego sera twarogowego
30 dag cukru
4 jajka
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag rodzynek
1 cukier waniliowy (1.6 dag)
3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
3 łyżki kwaśnej śmietany 18-procentowej.
Lukier:
30 dag cukru
1/2 łyżeczki octu 6-procentowego
Przygotować ciasto: jajka utrzeć z cukrem, dodać poÅ‚owÄ™ mÄ…ki, sól, proszek do pieczenia i dalej ucierać na gÅ‚adkÄ… masÄ™. MasÅ‚o drobno posiekać z pozostaÅ‚Ä… mÄ…kÄ…, dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyrobić sprężyste ciasto. 2/3 ciasta użyć do wyÅ‚ożenia dna i boków prostokÄ…tnej blachy do pieczenia, pozostaÅ‚e ciasto wÅ‚ożyć do lodówki. Przygotować masÄ™: rodzynki umyć i osÄ…czyć. Ser zemleć. BiaÅ‚ka ubić na sztywnÄ… pianÄ™. Do sera wlać Å›mietanÄ™ i ucierajÄ…c dodawać: cukier, żółtka, cukier waniliowy i mÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ…. Gdy masa bÄ™dzie gÅ‚adka, dodać pianÄ™, rodzynki, skórkÄ™ pomaraÅ„czowÄ… i wymieszać. MasÄ™ wyÅ‚ożyć na ciasto i wyrównać powierzchniÄ™. Z pozostaÅ‚ego ciasta uformować waÅ‚eczki i uÅ‚ożyć z nich na masie kratkÄ™. Piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i polukrować. Przygotować lukier: zagotować 8 Å‚yżek wody, wsypać cukier i wlać ocet. Gotować kilka minut pod przykryciem. Zrobić próbÄ™ ?na nitkÄ™?: spuÅ›cić z Å‚yżki kroplÄ™ syropu na talerzyk. Jeżeli syrop utworzy cienkÄ… nitkÄ™, gotowanie należy przerwać. Syrop przelać do miski, skropić zimnÄ… wodÄ…, nieco ostudzić i ucierać drewnianÄ… Å‚yżkÄ…, aż zbieleje.