Dodano: 2009-01-05 16:53:05 Język: Polski Odwiedzono: 1551 razy.
500gr makaronu rurki(penne),
400gr pieczarek,
1 duza papryka zielona,
puszka pomidorow pokrojonych w kostke,
3 lyzki smietany gestej,
150gr sera gouda lub ementalera.
Makaron ugotowac na pol twardo,osaczyc w zimnej wodzie, do garnka wlac oliwe najlepiej z oliwek dodac pokrojone w duza kostke pieczarki i dusic okolo 25 minut podlewajac woda aby sie nie spiekly, po 25 min dodac pokrojona w kostke papryke i dusic ok.10 minut po czym zalac pomidorami z puszki doprawic do smaku, caly sos zaprawc smietana. Odczekac az wystygnie.
Do naczynia zaroodpornego malozyc warstwe makaronu, warstwe sosu i posypac serem nalozyc druga warstwe tylko posypac najpierw serem a pozniej polac sosem.
Zapiekac w piekarniku ok 20 minut w 200°c.