<- Ciasto orzechoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto orzechowo-czekoladowe ->

PDF Drukuj

Ciasto orzechowe

Dodano: 2009-02-27 14:31:16
Zmodyfikowano: 2009-03-01 21:09:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1335 razy.


Ciasto:
500 g (3 szklanki) mąki,
1 drożdże Instant Dr. Oetkera,
100 g (5 łyżek) cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego Dr. Oetkera,
100 g miękkiej margaryny,
150 ml podgrzanego mleka,
3 jajka,
Nadzienie orzechowe:
400 g zmielonych orzechów włoskich albo laskowych,
3 jajka,
200 g (10 łyżek) cukru,
200 ml mleka,
2 łyżki bułki tartej,
100 g rodzynek,
kilka kropli Aromatu waniliowego Dr. Oetkera,
2 łyżki mleka zagęszczonego, niesłodzonego
cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki na ciasto. Całość dokładnie zagnieść. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 50C, pozostawić do wyrośnięcia tak długo, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Orzechy, żółtka, mleko, bułkę tartą, aromat waniliowy, cukier, rodzynki (wcześniej umyte i osączone) miksować przez 1 minutę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy orzechowej, wymieszać łyżką. Wyrośnięte ciasto wyjąć z piekarnika, ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wym. 45 x 28 cm. Nadzienie orzechowe rozsmarować na cieście. Ciasto zwinąć jak roladę, zlepiając końce. Tortownicę o średnicy 26-27 cm posmarować tłuszczem. Roladę umieścić w tortownicy w formie zwiniętego ślimaka. Ciasto posmarować zagęszczonym mlekiem, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać drewnianym patyczkiem. Piec 50-55 min. na najniższym poziomie piekarnika.

Piekarnik gazowy: temp. 180C (powinien być podgrzany)

Piekarnik elektryczny: temp. 180C (powinien być podgrzany)

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Rada Kuchni Dr. Oetkera: Ciasto drożdżowe wyrośnie szybciej, jeżeli zostanie umieszczone w dużej plastikowej misce ze szczelną pokrywką, wstawionej do gorącej kąpieli wodnej. Zamiast pokrywki można użyć wilgotnej ściereczki.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności