<- Tort św. WalentegoLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort truskawkowy ->

PDF Drukuj

TORT TOFFI

Dodano: 2009-03-06 16:03:06
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1468 razy.


Ciasto:
4 jajka
8 łyżek mąki tortowej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera
margaryna i mąka
do wysmarowania blachy
Krem:
1 krem do tortów o smaku toffi Dr. Oetkera
300 ml schłodzonego mleka
100 g masła
Nasączenie do wyboru :
Wersja z alkoholem: 100 ml ajerkoniaku, 50 ml mleka
Wersja bez alkoholu: 150 ml słabej, lekko osłodzonej herbaty
Polewa:
1 czekolada deserowa
8-9 łyżek słodkiej śmietanki 30% tł.
Dekoracja:
100 g grubo posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować margaryną
i obsypać mąką. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodając kolejno po 1 żółtku. Wymieszać obie mąki
z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać stopniowo
do ciasta, mieszając mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto nałożyć do tortownicy i piec 45 min.

Piekarnik elektryczny: temp. 180C (powinien być podgrzany)
Piekarnik gazowy: temp. 180C (nie powinien być podgrzany)

Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko,
wsypać zawartość torebki, miksować przez chwilę
na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W osobnym naczyniu utrzeć miękkie masło
na "puch", a następnie dodać je do kremu, miksując wszystko na gładką masę.
Wystudzony biszkopt podzielić na trzy blaty. Ajerkoniak zmieszać z mlekiem i nasączyć krążki biszkoptu.
Krem toffi podzielić na trzy części. Krem nałożyć na
każdy krążek ciasta. Krążki złożyć razem, a następnie posmarować górę i boki ciasta. Tort odstawić do schłodzenia w lodówce.
Cukier puder rozpuścić w małym płytkim garnku.
Gdy lekko zbrązowieje, odstawić z ognia, wsypać orzechy
i szybko wymieszać razem z cukrem. Wyłożyć na talerz,
po ostygnięciu porozdzielać na kawałki. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnka, dodać śmietankę, rozpuścić
na małym ogniu, lekko schłodzić, następnie wylać
na środek ciasta i szybko rozsmarować. Wierzch tortu
posypać orzechami, ponownie wstawić do lodówki.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności