Dodano: 2009-03-06 23:28:48 Język: Polski Odwiedzono: 1558 razy.
1 opakowanie mrożonki "brukselka HORTEX"
20 dag ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
2 cebule
biała część pora
mały pojemniczek kiełków słonecznika
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki oliwy
łyżeczka tymianku
pieprz, sól
Wsypać mrożoną brukselkę (bez rozmrażania), ugotować (ale nie rozgotować!), osączyć i wystudzić. Małe główki zostawić, a większe poprzekrawać na połówki. Cebulę pokroić w półplasterki i udusić na oliwie. Por pokroić na plasterki, starannie wypłukać i osączyć. Kiełki wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem, osuszyć. Fasolę osączyć. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Taka sałatka może być podana zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do głównych dań obiadowych.