<- Zioła - Głowienka pospolitaLista potraw z grupy: Info - o ....Zioła w kuchni ->

PDF Drukuj

Zioła - jak prawidłowo kroić

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1460 razy.


Szczypiorek, pietruszkę oraz takie zioła jak bazylia czy estragon kroimy w zróżnicowany sposób, uwzględniając ich specyfikę.
SZCZYPIOREK I SZCZYPIOR:
siekamy drobno, zawsze w jednym kierunku bądź tniemy wzdłuż, na cienkie pasemka "w pióro".
PIETRUSZKA:
Obrywamy listki lub siekamy, ale nie za drobno, ponieważ starci wtedy swój specyficzny, pietruszkowy smak, nabierając trawiastego posmaku.
BAZYLIA:
Dzielimy na dość duże kawałki, najlepiej nożyczkami lub ostrożnie bardzo ostrym nożem. W innym przypadku istnieje niebezpieczeństwo, że przebarwi się. Generalnie nie należy ziół siekać zbyt drobno. Tracą wtedy na smaku i aromacie.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności