<- Zupa gospodarskaLista potraw z grupy: ZupaZupa grochowa ->

PDF Drukuj

Zupa grochowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 19766 razy.


30 - 40 dag grochu,
25 dag włoszczyzny,
15 dag boczku wędzonego,
1 - 1/2 l wody,
5 dag cebuli,
2 dag tłuszczu,
2 dag mąki,
majeranek,
1-2 ząbki czosnku,
sól,

Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, gdy jest miękki, osolić. Ugotować wywar z boczku i warzyw. Groch przetrzeć przez sito, przelewając odcedzonym wywarem. Cebulę obrać, pokrajać, usmażyć na jasnozłoty kolor,dodać zrumienioną mąkę. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę. Połączyć z zupą, zagotować. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i majerankiem.
Włożyć boczek pokrajany w kostkę.Podawać z grzankami
z bułki lub chleba.
dobre niam niam
Nadesłał(a): 2009-01-13 17:01:30

wjiencej grohu ze kilo
Nadesłał(a): 2009-01-13 17:01:52

Oczywiście gazy pewne
Nadesłał(a): SUPER JACK <Jacwiol> 2009-01-14 03:01:16


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności