<- Zupa z świeżych zielonych strączkówLista potraw z grupy: ZupaZupa z twarogu i bułki ->

PDF Drukuj

Zupa z tostami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1814 razy.


4 - 5 cebul,
2 ząbki czosnku,
4 kromki chleba tostowego,
4 plastry żółtego sera (ementaler, gouda),
4 szklanki bulionu z kostki,
3 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
2 krople sosu tabasco,
pieprz,
cukier,
sól.

Cebule i czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać,
przełożyć do rondla i smażyć na oleju, aż się zrumienią.
Bulion zagotować, dodać do cebuli, doprawić sosem
tabasco, solą, cukrem, pieprzem i gotować jeszcze 25 min.
Tosty posmarować masłem i posypać pieprzem, na
wierzchu każdej kromki położyć po plasterku sera (ser w
plasterkach można zastąpić serem stałym). Tosty ułożyć
na blasze do pieczenia i zapiekać w piekarniku, w temp.
190 st.C, ok. 10 min, aż ser się zrumieni.
Gorącą zupę podawać z tostami.
ta zupa to typowa cebulowa po francuzku
Nadesłał(a): pasku 2006-06-03 13:06:03


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności