Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3414 razy.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki,
2 łyżki cukru,
żółtko
szczypta soli,
12 dag masła,
mąka do rozwałkowania ciasta
Składniki na wierzch:
1 kg brzoskwiń,
15 dag konfitury morelowej,
łyżka posiekanej pistacji
Mąkę przesiać przez sito. Pośrodku zrobić wgłębienie, dodać cukier, żółtko, sól i trzy łyżki wody. Zimne masło pokroić w paski. Ciasto posiekać dużym nożem, aż będzie grudkowate. Następnie wyrobić je rękami i przykryte wstawić na godzinę do lodówki. Potem rozwałkować i wyłożyć formę unosząc brzegi. Ciasto nakłuć widelcem. Brzoskwinie obrać ze skórki. Owoce oddzielić od pestki, pokroić w cząstki i ułożyć na cieście. Piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 200 st. C. Zagotować konfiturę morelową. Po upieczeniu ciasta polać brzoskwinie konfiturą. Przed podaniem posypać pistacjami. Podawać z bitą śmietaną.