<- Ryba z PekinuLista potraw z grupy: RybyRyba zapiekana z grzybami ->

PDF Drukuj

Ryba zapiekana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2012 razy.


4 ryby po 250 g
świeżo mielony pieprz,
sól
cytryna
3 gałązki rozmarynu
oliwa do formy
4 pomidory
pół kubka jogurtu
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
15 dag owczej fety
4 łyżki bułki tartej
Ryby opłukać i osuszyć. Posolić i posypać pieprzem ze wszystkich stron, a następnie skropić sokiem z cytryny. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć gałązkami rozmarynu i ułożyć ryby. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, przekroić na pół, wycisnąć sok. Miąższ pokroić w kostkę i dodać do jogurtu wymieszanego z rozgniecionym czosnkiem, trzema łyżkami oliwy i połową porcji fety. Ryby posmarować tą masą i posypać bułką tartą. Polać wszystko resztą oliwy i pokruszoną fetą. Piekarnik rozgarzać do temperatury 200 st. C i piec rybę ok. 35 minut.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności