<- Zupa brązowaLista potraw z grupy: ZupaZupa brunatna zapalana ->

PDF Drukuj

Zupa brokułowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5903 razy.


50 dag mrożonych brokułów
10 dag śmietany
10 dag gotowanej szynki
2 łyżki masła
4 kromki pieczywa tostowego
rzeżucha
sól, biały pieprz
Brokuły rozmrozić, podzielić na różyczki. Gotować 20 min w osolonej wodzie. Szynkę pokroić w drobne paseczki. Kilka różyczek brokułów wyjąć. Resztę zmiksować. Zupę zabielić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę pogotować. Odłożone różyczki brokułów ponownie wrzucić do zupy. Całość podgrzać. Z pieczywa tostowego wyciąć kwiatki. Pozostałe części chleba pokroić w malutkie romby. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu. Usmażyć pieczywo na złocisty kolor. Z reszty masła uformować cztery kuleczki. Obtoczyć je w rzeżusze. Posypać chrupkim pieczywem, pozostałą rzeżuchą i paseczkami szynki. Przed podaniem zupę brokułową ponownie doprawić. Dodać kwiatki z grzanek, na środku każdego kwiatka ułożyć "zieloną kuleczkę".

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności