<- Fasola zapiekana z dyniąLista potraw z grupy: ZapiekaneGrzyby zapiekane ->

PDF Drukuj

Faszerowana cukinia zapiekana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3103 razy.


2 cukinie myjesz, obierasz, przecinasz wzdłuż i drążysz. Do środka wkładasz ryż wymieszany z pokrojonymi w kostkę i podduszonymi: cebulką, pieczarkami, mięsem, papryką (proporcje wedle uznania; mięso może być mielone).
Farsz doprawiasz wg uznania (może być np. koncentrat pomidorowy + bazylia + majeranek + tymianek albo też ostra papryka, pieprz...).
Łódeczki z cukinii nadziewasz dość kopiasto farszem i wstawiasz do piekarnika na jakieś 30 minut. Posypujesz (szczodrze) utartym serem, jeszcze chwilkę zapiekasz, i podajesz. Z chrupiącą bułeczką i białym winkiem np. :-)
Aha, jak ktoś lubi, to może posolić, ja właściwie jadam bez soli, dlatego ciągle zapominam :-)
Aha: z cukinii można też zrobić świetne placki, tak, jak ziemniaczane. Albo też pokroić w plasterki, opanierować jak schaboszczaka i upiec na patelni. Pyszne.
From: Aneta Baran baran@sp058.cern.ch

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności