Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 8364 razy.
Jest to przepis nadawany kiedys w "Smakoszach-rozkoszach" na Polsacie:
12 Platow lasagne Barilla (nie wymaga wczesniejszego gotowania) (mo¾na je wrzucić na kilka minut do gotujÄ…cej wody lub dokÅ‚adnie zalać sosem beszamelowym przed zapiekaniem)
400 g Sera zoltego
Sos bolonski:
1 Cebula
3 Zabki czosnku
400 g Miesa mielonego
1 Puszka pomidorow bez skorek (lub 2 male /70 g/ puszki przecieru pomidorowego)
1 Marchewka
1 Pietruszka
1/4 Selera
2 Liscie laurowe
4 Lyzki oliwy
oregano, sol, pieprz zielony
Sos beszamelowy:
800 ml. Mleka (przegotowane)
80 g Masla
1 Lyzka maki
Sol, Pieprz, galka muszkatalowa
Sos bolonski:
Cebula drobno kroimy, a nastepnie smazymy na oliwie do zeszklenia, 3 cale zabki czosnku, mieso mielone, troche oregano, smazymy na wolnym ogniu. Dodajemy 1/2 pomidorow, pieprz zielony, cala marchewke (mozna przekroic na 4 czesci ) i pietruszke (na pol) oraz seler, 2 liscie laurowe - gotujemy 15 minut pod przykryciem (ja to robie na patelni - pasuje idealnie). Pod koniec dodajemy druga czesc pomidorow. Chwile gotujemy. Wyjmujemy czosnek, marchew, pietruszke, seler, liscie laurowe (nie sa juz potrzebne).
Sos beszamelowy: Rozpuszczamy maslo w cieplym garku (nie na ogniu) dodajemy lyzke maki, lyzeczke soli, cale mleko, odrobine galki muszkatalowej. Zagotowac.
W naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos bolonski, ser zolty tarty. Ukladamy 3-5 warstw. Na sam wierzch wlewamy pozostala ilosc sosu beszamelowego i skrapiamy oliwa (nie koniecznie). Pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 250 stopnie C. Smacznego !!!
From: "Artulino" artulino@polbox.com prosty dobry przepis, jak spróbuję skomentuję ponownie Nadesłał(a): gorr 2009-02-01 11:02:28