<- Peklówka doskonałaLista potraw z grupy: Mięso: WołowinaPIECZEŃ CIELĘCA LUB Z JAGNIĘCIA "NATURALNA" ->

PDF Drukuj

Peklówka innym sposobem

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1439 razy.


Kto chce w domu zapeklować miÄ™so niech je przyrzÄ…dzi sposobem nastÄ™pujÄ…cym: Na peklowinÄ™ domowÄ… zdatna tylko krzyżowa. Na caÅ‚Ä… krzyżowÄ… wziąć 30 gr. saletry, którÄ… miaÅ‚ko utÅ‚uc i dobrze niÄ… natrzeć miÄ™so. Potem jÄ… uÅ‚ożyć w dÄ™bowym naczyniu np. w beczuÅ‚ce, wsypać pół funta soli, trochÄ™ rozmarynu, kolendru, angielskiego ziela, liÅ›ci i pieprzu, niech tak poleży 2 dni. Po 2 dniach dolać wody przegotowanej z solÄ… i przestudzonej, tak aby miÄ™so nakryÅ‚a, z wierzchu poÅ‚ożyć denko, przycisnąć i pozostawić przez tydzieÅ„ do 10 dni. MiÄ™so powinno być zawsze nakryte sÅ‚onÄ… wodÄ…, jeżeli wiÄ™c soku ubÄ™dzie, trzeba znów dolać przegotowanej wody z solÄ…. Po 10 dniach wyjąć peklówkÄ™, opÅ‚ukać jÄ… w zimnej wodzie, wÅ‚ożyć do rondla, nalać gorÄ…cej wody i gotować 3-4 godziny, stosownie do wielkoÅ›ci krzyżowej. PodajÄ…c na stół, ubrać jÄ… kartoflami caÅ‚ymi i gaÅ‚Ä…zkami zielonej pietruszki. Oddzielnie podać chrzan tarty, lub ?purée? z grochu.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności