<- Pierożki z grzybów do zup postnychLista potraw z grupy: Dodatki do dańPodłużne uszka do barszczu ->

PDF Drukuj

Pigwa jako dodatek do mięs

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2480 razy.


Pigwę zebrać po pierwszych przymrozkach (ważne).
Umyć, wysuszyć, pokroić w plasterki (ze skórką) lub na 4 częsci.
Przygotować zalewę:
1/2 szklanki octu,
6 szklanek wody,
1 szklanka cukru,
2 listki laurowe,
10 -- 15 ziarenek pieprzu.
Zagotować. Dodać pigwę w ilosci takiej, żeby nie wystawała ponad zalewę. Od zagotowania trzymać jeszcze ok. 2 min na bardzo wolnym ogniu (w zależnosci od potrzeby --- szybko rozmięka). Po zagotowaniu do słoiczków, pozakręcać i trzymać w cieple (może być pod kocem).
From: "Dariusz Depczyński" drdar@box.zetobi.com.pl

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności