<- ?Fricandeau? z pieczeni cielęcejLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaBudynie z surowej wątróbki ->

PDF Drukuj

Bigos cielęcy z jabłkami

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 709 razy.


Pozostałą pieczoną cielęcinę pokrajać w kostkę, tak samo pokrajać w kostkę dwa lub trzy kwaskowate jabłka obrane z łupiny, które zagotować raz jeden zalawszy tyle wody, aby zaledwie jabłka przykryła. Zrobić rumianą zaprażkę z łyżki mąki, rozprowadzić rosołem lub bulionem, włożyć mięso i jabłka wraz ze smakiem, w którym się gotowały, posolić, pocukrować i poddusić z 10 minut. Taki bigosik bardzo chętnie jadają chorzy. Wybrana na bigos cielęcina może być z nerką i tłuszczem.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności