<- Ośmiornica na zimno lub gorącoLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybOwoce morza w cieście 1 ->

PDF Drukuj

Ośmiornica w winie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1989 razy.


(do wszystkich przepisow uzywac osmiornice juz wczesniej przegotowana)
Dwa spore pomidory obrac ze skorki, pokroic na kawalki.
2 cebule obrac i pokroic w kostke;
1 duza marchew pokroic na talarki.
Cebule podsmazyc lekko w rondlu z mala iloscia oleju (3-4 lyzki), dodac osmiornice. Dusic na malym ogniu ok. 15 min, mieszajac.Wlac 1 szklanke czerwonego wytrawnego wina, dodac pomidory i marchew, sol, pieprz, mozna tez dodac troche wody (goracej). Dusic ok. godziny. Pod koniec dodac bazylie swieza lub suszona. Podawac na goraco. (przepis na ok. 1kg osmiornicy, jesli ma sie mniej, zmniejszyc pozostale skladniki np. mozna dodac pol szklanki wina a reszte wypic..)
Smacznego!
From: Eva Maciasz emacia@po-box.mcgill.ca

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności