<- Flaczki cielęce zapiekaneLista potraw z grupy: Mięso (różne)Forszmak ->

PDF Drukuj

Foe Young Hai

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3253 razy.


Danie wschodnie:
(Podawać jako obiad)
Składniki:
- Sos:
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 ketchup (250 ml)
- 2 butelki sosu chilli
- ryż
- jeden por (średnich rozmiarów) (na 1 osobę)
- 100 gram chudego boczku ciętego w kostkę (na 1 osobę)
- 100 gram krewetek (na 1 osobę)
- 2-3 jajka (na 1 osobę)
- przyprawy: pieprz, sól i inne wg. smaku.
Przygotowanie:
1) sos:
Utrzeć czosnek i imbir razem i smażyć (ang. fry) przez pare chwil. Ketchup i sos chilli wlać do garnka i lekko podgrzewając dodać czosnek z imbirem. Zostawić na wolnym ogniu.
2) FYH:
Najpierw wrzucić do (rozgrzanego) wok'a krewetki. Kiedy będą już prawie dobre dodać por i boczek. Zostawić aby smażyło się to przez pare chwil. Jajka wymieszać (jak na jajecznicę) z pieprzem, solą i pozostałymi przyprawami. Następnie wlać to do wok'a, mieszać (aż otrzymamy jajecznicę). W tym momencie danie jest gotowe. Oczywiście należy w międzyczasie ugotować ryż, najlepiej 'Pandan' (o ile jest dostępny w Polsce). Podaje się wszystko w osobnych naczyniach na stół. Każdy sobie nakłada na talerz, kolejno: ryż, na to jajecznicę ;-) i polewa sosem.
From: "Michał R. Hoffmann" misiek@uoo.univ.szczecin.pl

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności