<- Chruściele i kurki wodneLista potraw z grupy: Mięso: DziczyznaCietrzew lub głuszec ze śmietaną ->

PDF Drukuj

Cietrzew lub głuszec

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Zmodyfikowano: 2009-12-28 16:08:40
Język: Polski
Odwiedzono: 1673 razy.


Ptaki te są z natury twarde, trzeba więc po zabiciu powiesić je najmniej na tydzień lub na dłużej w zimnem przewiewnym miejscu, a po oskubaniu i po oczyszczeniu wymyć w kilku wodach i sparzyć wrzącym rosołem przyrządzonym pół na pół z białym winem, dwoma łyżkami octu, pokrajaną cebulą, jałowcem, pieprzem, goździkami i listkami bobkowymi, Niech poleżą w tym rosole 2-3 dni. Biorąc do pieczeni natrzeć je wewnątrz jałowcem, posolić, naszpikować gęsto słoninką i skropiwszy cytryną pozostawić przez dwie godziny. Potem je piec przez 50-60 minut na rożnie lub w piecu, polewając często masłem. Pokrajać jak kapłona, ułożyć na półmisku, polać własnym sosem, a osobno podać sałatę lub mizerię i kompoty.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Niech poleżą w tym rosole 23 dni ?? prosze o uscislenie
Nadesłał(a): jacek 2009-12-21 20:12:51

Myślę, że to powinno być 2-3 dni.
Nadesłał(a): Kucharek 2009-12-28 14:12:47

Poprawiłem. Niestety przy konwersji do tekstu bazy danych "myślniki" umknęły. Za problemy przepraszam.
Nadesłał(a): MM 2009-12-28 16:12:23


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności