<- Ozór wolowy lub cielęcyLista potraw z grupy: Dodatki do dańPasta z soczewicy ->

PDF Drukuj

Pangsit Goreng

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1585 razy.


Danie wschodnie:
(Do podania przed obiadem jako przystawka.)
Składniki:
- 10 płatków normalnie używanych do "loempia's" (nie wiem, czy w Polsce dostępne, być może w chińskich restauracjach. Jest to bardzo cienkie ciasto, w płatkach, mrożone. Po ugotowaniu w oleju staje się chrupiące.)
- 250 gram mielonej wieprzowiny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duża łyżka (lub nawet więcej) pora
Przygotowanie:
Pociąć płatki loempia's na 4 części każdy. Pozostałe składniki pomieszać ze sobą. Zawinąć masę w płatki w następujący sposób:
1. masę kłaść w jeden z narożników i zawinąć do połowy
_
.- -.
_- -_
-_ _- /
-_MMM_- | MMM=masa
-.- --
_
.- -.
_- -_
-_ ..... _- .....=zawinięta w ciasto masa
-------
2. połączyć dwa boczne narożniki (np za pomocą mąki z wodą) (podobnie jak uszka do barszczu)
Następnie gotować w oleju (jak frytki czy pączki), najlepiej w wok'u. Podawać z sosem pomidorowym/chilli, najlepiej z pangsitsauce. Je się maczając 'uszka' w sosie, ręką.
Smacznego! ;-)
From: "Michał R. Hoffmann" misiek@uoo.univ.szczecin.pl

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności