<- Seler z majonezemLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSos Bolognese do spaghetti ->

PDF Drukuj

Słodka sałatka z pęcaku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2660 razy.


Kuchnia litewska:
(saldżios salotos iś vaisiu ir krupou)
2 szklanki pęcaku
3 jabłka
pół szklanki suszonych jabłek
pół szklanki suszonych śliwek
pół szklanki suszonych gruszek
pół szklanki rodzynków
łyżeczka cukru waniliowego
szklanka słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru
1 l mleka
10 dag masła
* Wykonanie
Pęcak namoczyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Wsypać do gorącego mleka i jeszcze chwilę pogotować. znów odcedzić, przełożyć do miski i zalać słodką śmietanką. śliwki, jabłka i gruszki namoczyć w gorącej wodzie, osuszyć, usunąć pestki, pokrajać na drobne pasemka. Surowe jabłka obrać, pokrajać w kostkę i króciutko przesmażyć na gorącym maśle, uważając aby się nie rozpadły. Rodzynki umyć, sparzyć gorącą wodą. Wszystkie składniki połączyć z pęcakiem, dodać cukier waniliowy, ostudzić i wymieszać.
* Spożywanie
Wyśmienity dodatek do podawanych na zimno mięs (indyk, kura, cielęcina).
* SMACZNEGO !
From: Tadeusz Powichrowski tadekpow@polbox.com.pl

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności