<- Śledzie zapiekaneLista potraw z grupy: ZapiekaneZapiekane pomidory ->

PDF Drukuj

Tarta z ...

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2936 razy.


Hej, ciasto najzwyczajniejsze w swiecie - kruche.
Przepis znajdziesz w kazdej ksiazce kucharskiej, wiec nie podaje. Czasem mozna zrobic tarte z ciasta francuskiego, ale to bardziej pracochlonne. Oryginalna robi sie na spodzie z ciasta kruchego. Jak juz zrobisz ciasto i ochlodzisz w lodowce, to rozwalkuj i powoli przenies za pomoca walka do formy okraglej, wielkosci troche mniejszej niz tortownica. Formy nie trzeba natluszczac gdyz ciasto jest dostatecznie tluste. Teraz robi sie farsz: jak zwykle wszelkie odmiany dozwolone, w zaleznosci od wyobrazni.
1.Farsz z boczkiem:
Boczek pokrojony na plasterki a nastepnie w drobna kostke obsmazyc na patelni w malej ilosci oleju, dodac 1 cebule pokrojona w kostke, kilka pieczarek (mozna sie obejsc bez nich) pokrojonych w gruba kostke, smazyc dopoki boczek sie ladnie nie zrumieni.
2.Farsz ze szpinakiem:
Cebulke, szpinak, przesmazyc podobnie jak powyzej.Mozna dodac pomidora.
3. Farsz z szynka:
Szynka lub resztki wedlin, pieczarki, cebula, papryka, pomidor, co kto lubi, jak powyzej.
Gotowy farsz studzimy, a nastepnie przekladamy do formy z ciastem.
Teraz robimy zalewe: 4 jajka roztrzepac z 2 lyzkami smietany (zamiast smietany moze byc jogurt, mleko nie bo zbyt plynne), dodac sol, pieprz, zalac tymze farsz. Na wierzch rzucic 2 garscie startego zoltego sera.
Calosc mozna posypac bazylia, majerankiem lub rozmarynem. Piec ok.30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C piekarniku.
Smacznego!
From: Eva Maciasz evam@martlet.1lan.mcgill.ca

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności