Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1076 razy.
Pieczarki sÄ… to jedne z najdelikatniejszych grzybów, używane bywajÄ… do przyprawy najrozmaitszych potraw, sosów etc., lub jako jarzyna i purée do kotletów. Można je mieć przez caÅ‚y rok Å›wieże w sztucznej hodowli zaÅ‚ożonej w piwnicy lub w stajni. W lecie rosnÄ… dziko po lasach, ogrodach i pod spróchniaÅ‚ymi budynkami. Należy je Å›cinać przy ziemi nożem, a nie wyrywać z korzeniami, aby nie niszczyć zarodków na nowe. Wybierać mÅ‚ode, biaÅ‚e, z zamkniÄ™tymi z pod spodu czapeczkami, a przed użyciem wypÅ‚ukać w kilku wodach, obciÄ…gnąć ostrożnie wierzchniÄ… skórkÄ™ i trzymać w zimnej wodzie. Aby nie sczerniaÅ‚y, dobrze jest skropić je po uszatkowaniu lub w caÅ‚oÅ›ci w rondlu sokiem z cytryny. NadesÅ‚a(a): MARJA ÅšLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach