<- PichelsteinerLista potraw z grupy: Warzywa, owocePieczarki duszone w całości ->

PDF Drukuj

Pieczarki czyli szampiony

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1022 razy.


Pieczarki sÄ… to jedne z najdelikatniejszych grzybów, używane bywajÄ… do przyprawy najrozmaitszych potraw, sosów etc., lub jako jarzyna i purée do kotletów. Można je mieć przez caÅ‚y rok Å›wieże w sztucznej hodowli zaÅ‚ożonej w piwnicy lub w stajni. W lecie rosnÄ… dziko po lasach, ogrodach i pod spróchniaÅ‚ymi budynkami. Należy je Å›cinać przy ziemi nożem, a nie wyrywać z korzeniami, aby nie niszczyć zarodków na nowe. Wybierać mÅ‚ode, biaÅ‚e, z zamkniÄ™tymi z pod spodu czapeczkami, a przed użyciem wypÅ‚ukać w kilku wodach, obciÄ…gnąć ostrożnie wierzchniÄ… skórkÄ™ i trzymać w zimnej wodzie. Aby nie sczerniaÅ‚y, dobrze jest skropić je po uszatkowaniu lub w caÅ‚oÅ›ci w rondlu sokiem z cytryny.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności