Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 60261 razy.
Czesc!
Najlepiej zrobic to ze swiezej wolowiny, wrzuconej na pare minut do zamrazalnika aby nieco sie zmrozila co ulatwia krojenie. Pokroic na barrrrdzo cieniutkie plastry i ulozyc dekoracyjnie na oziebionym talerzu. Wolowine posypac swiezo zmielonym pieprzem, polac odrobina soku z cytryny zmieszanego z oliwa z oliwek i posypac startym parmezanem.
Mozna udekorowac cienkim plasterkiem cytryny lub jakiegos jadalnego zielska typu galazka bazyli lub miety.
Smacznego!
From: Eva Maciasz evam@martlet.lan.mcgill.ca Zapomniala pani dodac,ze w tej potrawie wolowine nalezy upiec w piekarniku i tak zeby w srodku byla rozowa.Jest ona wtedy medium.Pozdrawiam i zycze smacznego.Kasia. Nadesłał(a): Kasia. 2005-08-23 21:08:58
upiec to trzeba ciebie chyba:)
carpa jest zawsze z surowego miesa i to nie tylko wołowego ; może być z kaczki łososia itp.
Nadesłał(a): skamilos <skamilos@tlen.pl> 2005-09-04 12:09:15
Witam.Jest to moja ulubiona potrawa i jadlam ja juz w roznych postaciach i roznych miejscach Swiata,ale nigdy chyba nie jadlam pieczonego CARPACCIO! Jesli mieso lub rybe sie podpiecze to wtedy nie jest CARPACCIO. PS> Potrawa wyszla smaczna . Dziekuje. Nadesłał(a): Yuki_chian <sylwia.min@aj.wakwak.com> 2005-10-17 19:10:55
Witam
Długo mieszkałam we Włoszech, a Carpaccio to właśnie włoskie danie. Rzeczywiście potrawę przygotowuje się wyłącznie z surowych produktów! Może to być wołowina... łosoś... Jeśli tylko będzie dostępna proponuję wszystko skropić oliwą tartuflową (daje niepowtarzalny aromat). A zamiast "jakiegoś zielska" proponuję włoską sałatę ruccolę.
Smacznego Nadesłał(a): stella 2006-01-05 18:01:38
chcialam znalezc przepis na capaccio i znalazlam naprawde dobry przy okazji niezle sie nasmialam za to tez dziekuje Nadesłał(a): smakosz <pankiewiczkaja@interia.pl> 2006-03-11 19:03:29
oj ja tez sie usmialam:))))
ale mam jeszcze pytanie jak kroic mieso, bo przeciez to bardzo cieniuskie plastry Nadesłał(a): magda 2006-03-21 13:03:38
Tak jak napisała Eva, najlepiej zamrozić i takie lekko zmrożone ciasto plasterkować. Nadesłał(a): MM 2006-03-21 13:03:40
A ja jadłem carpaccio z wołowiny polanej oliwą i przyprawioną solą, pieprzem i drobnopokrojonym czosnkiem. To dopiero było dobre. Nadesłał(a): 2006-04-02 15:04:49
Mój przyjaciel podaje takie Carpacio z polędwicy wolowej ,że niejeden Włoch mógłby nauczyc sie od niego. Oczywiście używa oliwy truflowej,octu balsamicznego,parmezanu,a całość posypuje kaparami, wiec jak widac są różne szkoły sporządzania tego dania. Źyczę smacznego. Alcia Nadesłał(a): Alcia 2006-04-04 23:04:46
nie dosc ze dobry przepis to i humor na tej stronie dopisal:)jestem z pochodzenia polka ale moja mama to wloszka i jej carpaccio to tradycyjna wloska kuchnia: surowa wolowina lub konina wysokiej jakosci(ona ja mrozi rowniez przed krojeniem)bardzo cienko skrojona,posypana rucola i polana oliwa z dodatkiem cytryny,pieprzu.na sam wierzch platy dobrego parmezanu z Parmy;)polecam.pozdrawiam Nadesłał(a): magdalena <magdak.tralala@vp.pl> 2006-04-10 16:04:25
Ostatnio jadłem carpaccio z jelenia po piemoncku. Było wyborne. Może ktoś spotkał się z takim przepisem. Mam dostęp do dziczyzny i chcę spróbować. Pozdrawiam Nadesłał(a): basior <wilk@pro.onet.pl> 2007-11-26 14:11:09
właśnie przymierzam sie do tego dania a jak sobie poczytałem tutajsze komentarze to zwizualizowałem sobie wielką misę z dużą ilością wszelakich dodatków, sosów, zieleniny i pojawiającej sie gdzie niegdzie wołowiny w plastrach. Dzięki - wasze pomysły moga byc bardzo przydatne...sam mam mały dodatek na myśli ale nie zdradzę go teraz, jak wyjdzie to pochwalę się smakiem. Pozdrawiam wszystkich miłośników gotowania. Nadesłał(a): Arek <arek37_70@tlen.pl> 2009-02-17 18:02:03
carpacio, to rzeczywiscie po wlosku ale czy to wloska potrawa ? surowe mieso jedza nie tylko Wlosi, nazwa pochodzi od nazwiska wloskiego malarza Carpaccio a wymyslila ja dla tej potrawy pewna baronowa w weneckim barze, my w Polse tez mamy swoje "carpaccio" w postaci tatara, tatar jest zmielny a to krojone ale surowe jedno i drugie, Szwedzi tez maja swoje "carpaccio" z lososia i zwa to gravat laks, pysznosc, tak ze poza nazwa to nie widze w tym nic specjalnie wloskiego Nadesłał(a): marusia <marusia811@gazeta.pl> 2009-03-14 14:03:54
najlepsze..! schab, szynka, łopatka cielaka łani, lekko zmrożone, pokrojone na płaty /max.3mm/, sól, pieprz mielony drobno, olej rzepakowy + maggi - jemy z chlebem, resztę przypraw proszę podać do innych dań! Nadesłał(a): teka <teka001@wp.pl> 2009-03-17 08:03:51
OSTATNIO JADŁAM WE WŁOSZECH CARPACCIO Z RUKOLĄ,BYŁO BAJECZNE,ŹAŁOWAŁAM ŹE WCZEŚNIEJ TAK PYSZNEGO W POLSCE NIE JADŁAM Nadesłał(a): MAJKA 2009-04-02 21:04:42
mieszkam we wloszech od 15 lat pracuje jako kucharka wrestauracji ,i "carpaccio" jest to danie przystawka i wykonuje sie z poledwicy wolowej" suchej"pokrojonej w cienkie plasterki ,obsypane salata rucola ,serem parmiggiano i zaprawionym olejem exstra vergine i sokiem z cytryny.Wlasciwie jest to danie nie tylko lekkie ale zalecane w diecie odchudzajacej, zycze smscznego! Nadesłał(a): Sora dora kucharka rzymska italia <dory61@alice.it> 2009-05-16 19:05:28
Carpaccio... hmmm niebo w gebie. ja p[olecam olivę z oliwek wraz z bazylia( juz w butelce- i do tego zmieszać cytynke- niesamowita uczta dla podniebienia, i faktycznie kilka listków ruccoli.hmmmm aż chyba polecę po wołowinke zaraz:D:D:D, pozdrawiam smakoszy! Nadesłał(a): Ariel 2009-09-23 10:09:45
pysznosci, ja co prawda mieso kupuje gotowe, nie kroje sama, ale dodaje do tego jeszcze orzeszki sosny, przepyszne i ozdabiam pomidorkami koktalowymi, czasem tez starta marchewka, robi sie wtedy kolorowe na talerzu :))) polecam Nadesłał(a): toxicami <toxicami@gmail.com> 2010-01-06 12:01:36
Ja "spolszczyłam" moje carpaccio: na pokrojone, cieniusieńkie plasterki wołowiny bardzo dobrej jakości sypię kaparki, zielony, konserwowy pieprz, ser twardy, niekoniecznie parmezan, może byc taki, jaki najbardziej się lubi, starty na grubych oczkach. A na środek talerza daję dużego kleksa sosu tatarskiego z jogurtu naturalnego, majonezu, bardzo drobniutko pokrojonych ogóreczków kiszonych, cebulki i dużo pieprzu do tego. Pycha! Moja rodzina się "zażera". Spróbujcie. Smacznego! Nadesłał(a): jola <kameaj.m@gmail.com> 2010-02-05 23:02:54
moim zdaniem capraccio ma nieco lepszy wyglad z kaparami i smaczniejsze ze swiezo utartym pieprzem kolorowym podanym na lekkim sosie czosnkowym. Nadesłał(a): mankrosno@interia.eu <mankrosno@interia,eu> 2010-02-13 03:02:11
Raz tylko jadłam carpaccio,było to na wczasach w Łebie.Podane było z pieprzem i oliwą z oliwek,bardzo mi smakowało. Nadesłał(a): Mi <Mi@tlen.pl> 2012-06-07 11:06:25
Polecam wejść na stronę www.jasamjaslo.pl (Wszystko wysyłają mi kurierem 30 zł paczka 20 kg) . Właśnie tam bardzo często robię zakupy z koniny i polecam kiełbasę suchą belgijską, kiełbasę gorzowską, polędwice z koniny, szynkę z koniny. zamawiam również w tej masarni świeże mięso zazwyczaj udziec i polędwice(robię z nie tatara polecam niebo w ustach) . Jeżeli chodzi o wieprzowinę to jadłem tylko kiełbasę wiejską smakuje jak na wsi u babci. Nadesłał(a): 2015-01-27 00:07:14