<- Legumina cytrynowa lub pomarańczowaLista potraw z grupy: DeserLegumina czekoladowa ->

PDF Drukuj

Legumina cytrynowa na półmisku

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1156 razy.


Surową dużą cytrynę utrzeć na tarce, odrzucając pestki, dodać 180 gr. cukru i utrzeć w donicy dodając po jednemu 10 żółtek i łyżeczkę od kawy mąki kartoflanej. Masę tę należy trzeć przez pół godziny. Skoro gęsta i biała jak śmietana, dodaje się pianę z pozostałych białek, miesza ostrożnie łyżką i wlewa na półmisek masłem wysmarowany; gdy zupa na stole, wstawia się na kwadrans do ciepłego pieca, pilnując, aby się nie przypiekła. Można wokoło półmiska zrobić rant z twardego ciasta żytniego.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności