<- ChłodnikLista potraw z grupy: ZupaChłodnik 2 ->

PDF Drukuj

Chłodnik 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3361 razy.


250 ml kwasu buraczanego
250 ml gęstej śmietany
500 ml zasiadłego mleka
1 pęczek botwiny
1 łyżka soku cytrynowego
4 jajka ugotowane na twardo
150 g pieczonej cielęciny
1 świeży ogórek,
1 pęczek koperku
1 pęczek rzodkiewki,
sól,
cukier
Botwinę dokładnie umyć, łodygi i liście posiekać. Zalać niewielką ilością wody, dodać łyżkę soku cytrynowego i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ostudzić. Ogórek umyć, obrać pokroić w drobną kostkę i posolić. Szczypiorek i koperek opłukać i drobno pokroić. Umyte rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Cielęcinę pokroić w kostkę. W dużym, kamiennym garnku ubić trzepaczką zsiadłe mleko. W odzielnym naczyniu ubić śmietanę, dodać do zsiadłego mleka i jeszcze przez chwilę ubijać. Następnie wlać kwas buraczany i ostudzoną botwinę. Dodać pokrojone ogórki, rzodkiewkę, koperek, szczypiorek i mięso. Doprawić solą i cukrem. Wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem do każdej porcji dodać ćwiartki jajek.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności