<- Ciasto drożdżowe 7Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto drożdżowe bez wyrabiania ->

PDF Drukuj

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 13684 razy.


ciasto drozdzowe nie wymagajace wyrabiania.
Samo rosnie, samo sie piecze, samo sie zjada. :-)
Skladniki:
5 dag drozdzy
1,5 szklanki cukru
0,5 kg maki (musi byc dobra - lepiej rosnie)
1 szklanka mleka
1 kostka masla / margaryny
4 cale jajka
2-3 lyzki oleju zapachy do ciasta - jakie kto lubi
rodzynki
1. Drozdze rozpuscic w 0,5 szklanki cieplego (ok. 50 st. C) mleka, dodac 2-3 lyzeczki cukru i 1-2 lyzki maki i odstawic na 10-15 minut.
2. Po tychze 10-15 minutach zmieszac te drozdze z reszta maki, margaryna lub maslem (maja byc rozpuszczone, ale niezbyt gorace), jajkami i cukrem. Wszystko to wymieszac, na koncu dodaje sie olej.
3. Odstawic az urosnie. Na dobrej mace (szymanowskiej lub pokusie) rosnie ok. 1 godz., jesli macie jakis posledniejszy gatunek trzeba poczekac dluzej.
4. Wlozyc do blachy i piec.
5. Jesc i palce lizac.
Uwagi koncowe:
* Ciasto powinno byc dosc luzne - wtedy lepiej rosnie.
* Wszystko powinno byc mieszane w cieple - zadnych przeciagow ani zimnych kaloryferow w okolicy, bo nie wyjdzie.
* Proporcje podane sa na ogromna blache, na poczatek proponuje polowe, ale za drugim razem raobi sie calosc a i tak jest za malo.
* Nie podaje czasu pieczenia - ja to robie w kuchence konwekcyjnej i nie jestem pewien, jak to sie przeklada na jakies ludzkie miary.
Smacznego i prosze o wrazenia.
From: "Piotr Parafiniuk" koliber@szkolenia.supermedia.pl

wychodzi całkiem przyzwoicie. teraz cała rodzina mi każe robić
Nadesłał(a): Darek <krodar@poczta.fm> 2005-08-27 14:08:36

spoko ale co z tą drugą szklanką mleka też się je dodaje już na koniec czy nie
Nadesłał(a): 2006-03-29 18:03:52

Mnie osobiscie bardzo smakuje :) z reszta wszytskim do okola ;) dzieki wielkie
Nadesłał(a): aska:) 2006-05-30 14:05:23

uzależniłam sie od tego ciasta jest pyszne!!
Nadesłał(a): kasia <kraverka@interia.pl> 2006-08-20 11:08:51

Smakuje suuuuperrrr ... zwłaszcza jak robi mój ukochany... aaa.... drugiej szklanki mleka nie ma.... jest tylko druga połowa......noooo powiedzmy "mleka"....hahaha
Nadesłał(a): Lenka <aralp1961@o2.pl> 2006-10-11 11:10:24

Robiłam to ciasto ale niestety,coś jest nie tak.Myślę że jest za dużo tłuszczu.Na 0,5 kg mąki,1p masła i od 2-3 łyżek oleju.Ale się nie zniechęcam i będę je robić jeszcze raz, tyle że masła dam 0,5 paczki.
Nadesłał(a): LUCEK 2008-08-11 10:08:23

Napisz jak wyszło.
Nadesłał(a): Kuchcik 2008-08-19 08:08:47

Teraz zrobiłam ciasto proszkowe ze śliwkami, naprawdę rewelacja. na pewno wychodzi i jest pyszne. Jeszcze wrócę do tego ciasta drożdżowego,ale teraz delektuję się proszkowym. Pozdrawiam pa.
Nadesłał(a): LUCEK 2008-08-22 22:08:42

piekłam naprawde warto polecam
Nadesłał(a): krysiunka25 <krysiunka25@onet.eu> 2010-01-15 14:01:56

Źadne za dużo masła czy margaryny - ciasto jest b.b.b. pyszne.Właśnie takie ma być - tłustawe i przez to jest wilgotne. Bomba. Radzę zapisać i wydrukować bo jak zniknie ze strony internetowej to będzie szkoda. Dodałam trochę skórki pomarańczowej smażonej rewelka - pozdr. N
Nadesłał(a): Nina <gaj.jan1@wp.pl> 2010-01-30 20:01:55


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności