Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1351 razy.
Wziąć 60 deka najpiękniejszej mąki, przesiać, wlać w środek mąki 85 gr. drożdży rozrobionych z trochę mleka i postawić, żeby wyrosnąć. Następnie wlać 6 żółtek poprzednio rozbitych do białości z 20 deka cukru, wlać mleka, aby ciasto było dostatecznie gęste i po doskonałym ubiciu ciasta dodać 20 deka frytury, poprzednio dobrze utartej na śmietanę, znów bić doskonale ciasto, rozłożyć na blachę, ubrać kruszanką, dać wyrosnąć i wstawić w piec.
Fryturę przyrządza się w ten sposób: wziąć białego, świeżego łoju wołowego, wymoczyć dobrze, pokrajać w kawałki i na wolnym ogniu wytopić lecz uważać, żeby się nie smażył, następnie przez sitko przelać i zastudzić. Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach