<- PLACEK Z MAKULista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPlacek z płatków owsianych z konfiturami poziomko ->

PDF Drukuj

Placek z mąki kartoflanej

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 766 razy.


40 deka masła wymoczonego z soli utrzeć na śmietanę, dodając po trochu 30 deka cukru, 36 gr. gorzkich migdałów i 9 żółtek. Następnie ubite białka na pianę domieszać do masy na przemian z 40 deka mąki kartoflanej i to w ten sposób: biorąc łyżkę białek i łyżkę mąki. l końcu domieszać proszek do pieczywa. Wysmarowaną blachę nałożyć grubo masą, posypać cukrem i krajanymi migdałami i zaraz wstawić w piec do upieczenia. Póki placek ciepły krajać go w kawałki.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności