<- Mazurek oszczędny (bardzo dobry)Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMazurek pomaranczowy ->

PDF Drukuj

Mazurek polski

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1416 razy.


20 deka pięknej pszennej mąki 20 deka drobno usiekanych migdałów, 10 żółtek od jaj na twardo ugotowanych, 4 surowe żółtka, 20 deka miałkiego cukru, trochę smażonej pomarańczowej skórki i wanilii, dla zapachu, doskonale wymieszać. Dodać pianę ubitą od pozostałych jaj, jeszcze raz wymieszać, rozsmarować na opłatki i wstawić z blachą do niezbyt gorącego pieca na trzy kwadranse, aby dobrze wyschły. Po wyjęciu z pieca natychmiast je ulukrować i wstawić w piec powtórnie do obsuszenia.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności