<- Zupa z selera naciowegoLista potraw z grupy: ZupaZupa z soczewicy ->

PDF Drukuj

Zupa z soczewicy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4060 razy.


Soczewice wczesnie wymoczona nalezy ugotowac w wodzie do miekkosci.
Na 2 lyzkach oleju podsmazyc 1 duza cebule pokrojona w kostke. Kiedy cebula sie zeszkli, dodac wode i zagotowac ja a nastepnie dodac soje i gotowac, gotowac, gotowac, tak gdzies z godzine. Po czym dodac 3 zabki czosnku, 3 lyzki koncentratu pomidorowego, sol, pieprz, lyzeczke przyprawy do rosolu lub "Jarzynke", "Vegete" czy cos w tym stylu.
Pogotowac jeszcze z 15 minut i na koniec dodac lyzeczke masla oraz lyzke octu.
Pycha!
Uwaga: tajemnica tej zupy polega na tym, aby nie uzywac do niej wody w ktorej gotowala sie soja - te wode nalezy wylac.
Smacznego!
From: Ewa Maciasz emacia@po-box.mcgill.ca

Soje?? ile i co z nia zrobi - moze bardziej dokladnie? przepis wyglada dosc smacznie ale .... jacek
Nadesłał(a): JacekM <email@maj.ca> 2005-10-02 23:10:48

Myślę, że autorka się machnęłła - tam gdzie jest soja winno być soczewica. Mam nadzieję, że tak a nie odwrotnie (tzn. że zupa nie jest z soi).
Nadesłał(a): Niepewny 2005-10-03 09:10:16

soja i soczewica to nie to samo!!!!
Nadesłał(a): kasia 2007-04-20 14:04:49

rzeczywiscie mała pomyłka - oczywiscie ze do garnka dodajemy soczewice a nie soje.
Nadesłał(a): eva maciasz <emacia@po-box.mcgill.ca> 2010-09-13 22:09:24


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności