<- Kruche ciasteczka z orzechamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKruche ciastka bez jaj ->

PDF Drukuj

Kruche ciastka

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1493 razy.


Wziąć 6 na twardo ugotowanych żółtek i utrzeć je w donicy, dodać 40 deka wymoczonego masła, 20 deka cukru, utrzeć całą masę na śmietanę i domieszać 10 gr. amonium carbonicum. Masę wyłożyć na stolnicę i wgnieść tyle mąki, aby ciasto lekko wałkować się dało; następnie rozwałkować i wykrawać foremką lub szklanką małe ciasteczka. Po wierzchu posypać grubo tłuczonym cukrem i piec w niezbyt gorącym piecu.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności