<- Tort serowy z truskawkami lub poziomkamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort św. Walentego ->

PDF Drukuj

Tort śmietankowy

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1466 razy.


Ubić mocno pianę z 10 białek i domieszać, sypiąc po trochu, 40 deka cukru miałkiego przesianego. Wykrajać kilka papierowych kręgów. Następnie włożyć do papierowego lejka ubitą pianę, uciąć wąski koniec lejka i wycisnąć pianę na brzegi kręgów papierowych; po czym wstawić je do niezbyt ciepłego pieca na parę godzin, aby wyschły. Następnie ubić 1 litr kremowej śmietanki w chłodnym miejscu na tęgą pianę i zmieszać z cukrem i wanilią. Ułożyć zdjęte z papieru krążki na półmisku, jeden na drugi; włożyć do środka ubitą pianę, nakryć plackiem upieczonym z tejże piany, a na wierzch wycisnąć przez lejek różne kształtne ozdoby, ubrać konfiturami i wydać na stół.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności