<- Tort - spód 2Lista potraw z grupy: Dodatki do ciastWyborna polewa na placek drożdżowy ->

PDF Drukuj

Wanilia

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1266 razy.


Wanilia traci cały swój aromat przez suszenie. Otóż najlepszy sposób jest, połupawszy wanilię na kawałki włożyć ją w moździerz, tłuczek od moździerza posmarować świeżym masłem i tak tłuc razem z kilkoma kawałkami cukru, aż się zupełnie na drobny proszek nie utrze. Następnie ją przesiać, a niedotłuczone kawałki jeszcze raz tłuc. Cukier waniliowy wsypać we flaszkę i mocno zakorkować. Jest to najoszczędniejszy sposób używania wanilii. Jeżeli zapach potrzebny w płynie, wtedy należy ją ugotować w kawałkach w mleku lub śmietance.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności