<- Sok poziomkowy innym sposobemLista potraw z grupy: PrzetworySok wiśniowy ->

PDF Drukuj

Sok poziomkowy na sposób francuski

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1670 razy.


Przebrane, zupełnie dojrzałe poziomki wsypać w porcelanową wazę zważywszy je poprzednio, Na 40 deka poziomek wziąć 60 deka cukru w kawałkach; zamoczyć go cokolwiek w wodzie, zrobić syrop bardzo gęsty, doprowadzając go prawie do gęstości konserwy. Gdy cukier tak gęsty wrze na ogniu, wlać go na poziomki i postawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Po tym przeciągu czasu zlać sok w suche butelki, zakorkować, zalakować i wynieść do suchego miejsca. Cały rok się trzyma i zachowa świeżość poziomek.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności