<- CHŁODNIK HISZPAŃSKILista potraw z grupy: ZupaChłodnik litewski na kwaśnym mleku z botwinką ->

PDF Drukuj

Chłodnik litewski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4430 razy.


Przygotowanie: 20 minut, gotowanie 10
Dla 4 osób :
1,5 l zsiadłego mleka (lub kefiru)
250 ml śmietany
40 dag botwinki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
3 jajka ugotowane na twardo
10-15 dag pieczonej cielęciny lub kurczaka
10-15 dag świeżych ogórków
10-15 dag rzodkiewek
sól,
pieprz,
cukier,
cytryna
koncentrat czerwonego barszczu lub wywar z buraków
Botwinkę przebrać, opłukać, pokroić w paski, ugotować w wodzie lekko zakwaszonej cytryną. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki, ogórki obrać, umyć i pokroić w paski. Koperek i szczypiorek przebrać, umyć i posiekać. Mleko połączyć ze śmietaną, roztrzepać, dodać przestudzoną botwinkę, rzodkiewki, ogórek, posiekaną zieleninę, pokrojone w paski mięso. Doprawić koncentratem czerwonego barszczu lub wywarem z buraków. Posolić i popieprzyć do smaku. Zupę schłodzić (najlepiej przez kilka godzin). Podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki. Aby zaostrzyć smak chłodnika, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.
W litewskim chłodniku NIE MA rzodkiewek!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nadesłał(a): Ancia <a.laz@chello.pl> 2006-09-06 14:09:42


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności