<- Powidła z jabłek i mioduLista potraw z grupy: PrzetworyPowidła z jabłek z miodem na sposób litewski ->

PDF Drukuj

Powidła z jabłek lub gruszek

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1436 razy.


Jabłka i gruszki należy przekroić i nie obierać, gdyż w skórze jest najwięcej galarety, tylko pestki i korzonki odrzucić oraz miejsca robaczywe wykrajać. Potem opłukać i z dodaniem bardzo małej ilości wody, tyle tylko, aby masa się nie przypaliła, gotować na wolnym ogniu. Masę zupełnie rozgotowaną przetrzeć przez sito, zważyć i jeżeli owoc kwaśny, dodać 20 deka cukru na 40 masy jeżeli słodki, 10 deka wystarczy.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności