Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1484 razy.
Bardzo smaczne są powidła mieszane. Można je przyrządzać z gruszek, jabłek i śliwek, albo z jabłek i moreli, albo z malin, wiśni, porzeczek i poziomek. Owoce z dodaniem małej ilości wody rozgotować przefasować i zważyć, dodać 1/2 kilo cukru na kilo masy, a jeżeli owoc słodki, to brać mniej. Gotować aż do należytej gęstości. Albo ugotować syrop, biorąc na 2 kilo owocu kilo i 2 szkl. wody, wyszumować, wrzucić owoce oczyszczone z pestek, rozgotować, aż masa będzie zupełnie gęsta, potem przefasować i włożyć do garnka. Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach