Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1447 razy.
Na 1/2 szefla śliwek, wyłuskanych z pestek, wziąć 1 1/2 dkg: goździków, trochę cynamonu, skórek pomarańczowych podług upodobania. Śliwki trzeba gotować na wolnym ogniu, mieszając je ciągle od spodu; gdy zaczną gęstnieć, potrzebują jeszcze wolniejszego ognia, żeby się nie przypaliły. Wysmażywszy je do dostatecznej gęstości, włożyć w kamienne garnki i wstawić do ciepłego pieca, aby wyschły. Po wysuszeniu i ostudzeniu zawiązać papierem i postawić w suche miejsce, żeby nie pleśniały. Kociołek przeznaczony do smażenia powideł należy dobrze wysmarować skórką okrasy. Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"wciąż nie wiem czy jeżeli śliwki nie są w pełni dojżałe czy wtedy dodaje się cukier? Nadesłał(a): marta t. 2009-08-29 16:08:27