<- Makaron - źródło energiiLista potraw z grupy: Info - o ....Marchew ->

PDF Drukuj

Marcepan

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1873 razy.


Ciasto z najdrobniej zmielonych słodkich migdałów, utartych z cukrem i ewentualnie małą ilością wody pomarańczowej.
Służy do wyrobu wykwintnych tortów, mazurków, ciastek, barwionych owoców marcepanowych /do dekoracji tortów/ do nadziewania czekoladek itp.
Marcepan może się wykazać wspaniałą, siegającą ponad 2000 lat, tradycją. Starożytni Persowie przyrządzali mercepan z migdałów i miodu. Na stołach bogatych Greków pojawił się za czasów Peryklesa. W starożytnym Rzymie wypiekano z marcepanu malutkie watowane ciasteczka. Na chrześcijańskich odpustach pojawiły się w średniowieczu figurki świętych z marcepanu.
Jedna z wielu legend kulinarnych głosi, że w roku 1460 córka weneckiego cukiernika, Badrutto, wynalazła /dawno wynaleziony/ marcepan akurat w dzień św. Marka. Jej słodka przysmak zdobył powodzenie i nazwana została "chlebem św. Marka".
O marcepanie pisał np. słynny lekarz i astrolog Katarzyny Medycejskiej - Nostradamus /1503-1566/.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności