<- PIERNIK TORUŃSKILista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPiernik z jabłkami ->

PDF Drukuj

Piernik z bakaliami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3574 razy.


500 g mąki
250 g miodu
250 g cukru
150 g masła
pół szklanki gęstej śmietany
5-6 jajek
2 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g rodzynków
50 g smażonej skórki pomarańczowej
W makutrze utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo żółtka i miód. Następnie dodać przyprawę do pierników, śmietanę oraz polewę mąki zmieszanej z sodą oczyszczoną. UBić sztywną pianę z białek, dodać ją do ciasta, wsypać jednocześnie pozostałą mąkę zmieszaną z bakaliami i dokładnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do dwóch wąskich foremek wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką. Piec około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku /180 st. C./. Po ostygnięciu polać polewą czekoladową i od razu posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Super strona! weszłam na nią zupełnie przypadkowo i już jest moją ulubioną!Wszystko wytłumaczone jasno i przystępnie ,dziękuję
Nadesłał(a): jopea <jopea@gazeta.pl> 2005-12-10 17:12:36


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności