<- Śliwki w occie 2Lista potraw z grupy: PrzetworyTrufle w kompotierach ->

PDF Drukuj

Śliwki węgierki

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1440 razy.


Węgierki smażyć można w całości obierane lub nie, lecz bez pestek. Powinny być dojrzałe równe i nie robaczywe; przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę, zważyć; wziąć 11/2 kilo cukru na kilo śliwek i gorącym syropem zalać śliwki na misce. Gdy zupełnie ostygną, wybrać śliwki, syrop jeszcze raz zagotować, wrzucić węgierki i na wolnym ogniu smażyć przez 10 minut. Następnego dnia ułożyć śliwki w słoje i zalać jeszcze raz przegotowanym, lecz przestudzonym syropem.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności